Lommeregner og økonomi

Hvilke lånetyper findes der?

Står du og mangler penge til forbrug, en investering eller blot en ferie, så kan det være nødvendigt for dig at gå ud og låne pengene. Lån af penge kan dog foregå på mange måder, hvilket kan gøre det til en ganske forvirrende affære for mange mennesker. I gamle dage gik man blot i banken, hvis man skulle bruge et lån. I dag er der kommet en del nye alternativer til, som bl.a. har forenklet dét at låne. Disse alternativer kan dog blive rigtig dyre i længden, hvorfor det er en god idé at sætte sig godt og grundigt ind i, hvilke forskellige lånetyper der findes.

Traditionelle og ny-moderne lån

Groft sagt kan lån opdeles i to bokse. Først og fremmest har vi de traditionelle lån, hvor man:

  • Går i banken og optager et lån. Det kan eksempelvis være et lån til en fast rente.
  • Optager et realkreditlån. Denne form for lån er især nyttig, hvis du skal ud og købe hus eller lejlighed.

De seneste år er der dog kommet et alternativ; de såkaldte ny-moderne lån. Disse lån optages oftest online, og det tager kun 10-15 minutter fra, at man har indsendt låneansøgningen, til at pengene står på ens konto.

En af de helt store tiltrækkende faktorer ved at låne pengene online er anonymiteten og hastigheden. Ingen behøver vide, at du har lånt penge fra en given kreditvirksomhed, og når først din ansøgning er godkendt, vil pengene stå på din konto et øjeblik efter. Derudover har du måske tidligere haft problemer med at betale lån tilbage, og du er derfor blevet registreret i RKI (Ribers Kredit Information). Det kan bestemt ikke anbefales, men hvis det er den eneste udvej, så lån penge i rki og kryds fingre for, at din økonomi kan bære det.

Optag kun et lån hvis nødvendigt

Har du behov for lidt ekstra penge, så gør op med dig selv, om et lån er den rigtige løsning. Det er vigtigt at huske på, at man med et lån gældsætter sig – og afhængig af hvor lånet optages, vil ÅOP’en (Årlige Omkostninger i Procent) være så høj, at lånebeløbet næsten betales tilbage to gange.

Det er naturligvis en selvfølge, at langt de fleste danskere har behov for et realkreditlån, hvis der skal købes hus eller lejlighed. Denne form for lån giver også bedre mening, end hvis man blot mangler et forbrugslån på 10.000 kr., så man kan købe den nye iPhone på lanceringsdatoen. Du bør derfor gøre dig tanker omkring vigtigheden af dét, som lånet skal bruges til.

Den bedste løsning vil naturligvis altid være at spare op til det, du ønsker at benytte pengene til (hvis muligt og inden for en rimelig tidshorisont). Du kan evt. spare så mange penge op som muligt og så låne det resterende beløb.