Spar penge

Har du brug for ekstra penge? – fordele og ulemper ved forbrugslån

Forbrugslån er et begreb, der i nyere tid bruges flittigt af danskerne. Eksempler på forbrugslån er billån og kviklån. Især kviklån optages i dag mere end før. Men hvad er et forbrugslån egentlig? Et forbrugslån er penge, du kan låne og derefter bruge til lige det, du har lyst til. Modsat andre typer lån er pengene således ikke øremærket til noget bestemt. Inden du vælger at optage et forbrugslån, er der dog et par ting du bør være klar over. I dette indlæg fremhæves nogle af fordelene og ulemperne ved forbrugslån. Et af de mest oversete, men samtidigt faktisk også det billigste forbrugslån på markedet er der hvor man betaler med børnepengene. Det vil sige at man stifter en kortfristet gæld uden renter og omkostninger. Altså et forbrugslån.

Hvorfor optage et forbrugslån frem for andre typer af lån?

Som tidligere nævnt er et forbrugslån ikke øremærket til noget bestemt. Dette betyder også at du ikke skal dokumentere, hvad du har planer om at bruge pengene på. Netop denne grund medfører at mange vælger forbrugslån. Modsat kræver et lån i fx dit hus, at du kan dokumentere, hvad pengene skal bruges til. Herefter skal banken vurdere om de mener det er smart at tage lån til dette.

Hvis du derfor har brug for penge til ting, der i bankens øjne kan virke unødige, er et forbrugslån en fordel for dig. Tilbagebetalingen foregår efterfølgende med et fast månedligt afdrag. Du skal inden lån derfor sikre dig, hvor meget du kan undvære i det månedlige budget.

Fordele ved et forbrugslån

Den største fordel ved et forbrugslån er den hurtige udbetaling. Hvis du ansøger om et forbrugslån, kan du typisk have pengene udbetalt på kontoen allerede dagen efter. Du skal heller ikke stille sikkerhed overfor låneudbyderen, når du optager et forbrugslån. Den eneste sikkerhed din låneudbyder kræver er en underskrift, der sikrer at du kan kræves for pengene, hvis du af en eller anden grund ikke kan tilbagebetale. I dag er det desuden blevet billigere at optage forbrugslån. Dette skyldes at der er mange udbydere, hvilket presser priserne ned på bl.a. tilbagebetalingsrenten.

Ulemper ved et forbrugslån

Selvom der er visse fordele, vil der ved alle ting også være nogle ulemper. Når du vælger et forbrugslån er den største ulempe renten. Da du ikke skal stille nogen sikkerhed for lånet udover din underskrift, påvirker dette renten. Lånefirmaer lever af renterne, og du kan derfor opleve højere renter end ved for eksempel et boliglån. Det er dog meget varierende hvor stor renten er. Dette er grundet den tidligere nævnte store konkurrence på markedet.

En anden ulempe er den månedlige afbetaling. Hvis du optager et for stort forbrugslån, og du ikke kan overholde dine månedlige afdrag. Din underskrift sikrer, at låneudbyderen kan kræve dig for pengene udenom inkasso. Det betyder i værste tilfælde også at en glemt betaling kan medføre registrering i RKI. Det er dog ofte muligt at kontakte låneudbyderen, hvis man ikke kan betale. Det er i alles interesse at løse en manglende betaling udenom fogedret og RKI, og du vil derfor som regel opleve et rart personale. Sammen med dem finder du derfor ofte en løsning, hvis betalingen mangler.