Beregning og bogføring

Tips til at få bedre styr på din bogføring

Hvis man har egen virksomhed, er det ofte en dyr post at skulle betale nogen for at klare virksomhedens bogføring. Derfor vælger mange at gøre det selv, og så er det bare vigtigt, at man har godt styr på, og overblik over, sin bogføring.

Men hvordan får man sådan et overblik? Det forsøger vi at komme med gode råd til i artiklen her, hvor du kan læse mere om kontoplaner, regnskabsprogrammer og bilagshåndtering.

Bogføring i Excel: Brug en kontoplan

Hvis du laver din bogføring i Excel, hvilket absolut er en mulighed, så er det nødvendigt med en kontoplan. Det kan ofte være en anelse uoverskueligt og besværligt at oprette en sådan selv, hvis ikke man er super erfaren, når det kommer til bogføring.

Heldigvis er der flere steder på nettet, hvor man kan hente en skabelon til Excel. Se eksempelvis denne standard kontoplan Excel, som du kan downloade allerede i dag, hvorefter du straks kan gå i gang med din bogføring.

Brug et regnskabsprogram

Hvis man helst vil undgå at sidde og rode rundt i Excel, når man skal bogføre, så er der heldigvis også andre muligheder. Der findes et væld af diverse regnskabsprogrammer, som gør det nemt at bogføre efter reglerne – og ofte koster de nærmest intet. Dinero er et af de mest populære regnskabsprogrammer lige nu.

Fordelene ved at gøre dette er mange, hvis man ikke sværger til at kunne se sin bogføring i en traditionel kontoplan. Hvis det er noget, som du er interesseret i, kan du klikke dig videre via linket i afsnittet ovenfor, hvor der også bliver beskrevet nogle af de bedste bogføringsprogrammer for selvstændige.

Hav styr på dine bilag

En ting er at have styr på at bogføre rigtigt. En anden er at holde styr på de ofte mange bilag, som jo er dem, der skal bogføres. Både for din egen skyld og i tilfælde af, at SKAT ønsker at se bilagene, er det vigtigt, at du har en struktur for, hvordan disse bilag opbevares.

Har du primært fysiske bilag (altså klassiske papirkvitteringer), så kan en mappe være et udmærket valg. Realiteten er dog, at hvis der skulle opstå brand, indbrud eller lignende, så kan man risikere, at disse bilag forsvinder.

Den typisk bedste måde at opbevare sine bilag på er således digitalt. Gerne både på en ekstern harddisk og i skyen hos eksempelvis OneDrive, Dropbox eller lignende. Man kan således scanne sine fysiske kvitteringer og gemme sine digitale kvitteringer som PDF samt placere dem alle på henholdsvis en ekstern harddisk og via en cloud-baseret opbevaringssoftware.