Kredittjek

Hvordan foregår en kreditvurdering?

Kreditvurdering er et begreb, som de fleste voksne har stiftet bekendtskab med, men langt fra alle ved, hvordan en kreditvurdering egentlig foregår. Dét er faktisk en udfordring, idet man ikke kan forberede sig uden at kende vurderingens indhold. Derfor har vi skrevet og udgivet denne artikel for at fortælle dig, hvad du har i vente. Artiklen er tilegnet både privatpersoner og virksomheder, idet begge parter kan blive kreditvurderet i forskellige situationer.

Hvorfor foretager man en kreditvurdering?

Før vi præsenterer dig for, hvilke punkter vurderingen består af, vil vi gerne fortælle dig, hvorfor man foretager en sådan vurdering. Det er nemlig ikke uden grund, at der bliver lavet en vurdering af din økonomi, inden du får udstedt et lån eller kredit.

Banker, låneudbydere og andre kreditvirksomheder foretager kreditvurderinger af den simple årsag, at de vil være sikre på, at deres kunder kan indfri deres gæld inden for rimelig tid. Det er der egentlig ikke noget at sige til, da det selvsagt er en dårlig forretning at udlåne penge, hvis man aldrig får dem at se igen.

Det er forskelligt, om en kreditvurdering bliver foretaget manuelt eller automatisk, afhængig af om man låner i banken eller gennem et online låneselskab. Du skal dog forvente, at der foretages en meget grundig vurdering, uanset om du ønsker at optage et kviklaan eller et banklån.

Så hvordan foregår vurderingen?

Nu hvor vi har fået klarlagt, hvorfor man foretager en kreditvurdering, er det blevet tid til at kigge på, hvordan vurderingen foregår i praksis. Dette vil nemlig være nyttig viden for dig, som ønsker at låne penge eller købe varer på kredit.

En kreditvurdering foregår ved, at en bank eller anden kreditvirksomhed laver en samlet vurdering af din økonomiske situation og din kreditværdighed. I den anledning bliver der lagt vægt på følgende faktorer:

  • Jobsituation
  • Indkomst
  • Formue
  • Gæld
  • Betalingsevne

Hvordan en vurdering foregår afhænger i høj grad af lånets størrelse. De fleste kan få bevilliget et lån på 5.000 kr. – hvorimod man skal leve op til mange strenge krav for at optage et større lån på 200.000 eller 500.000 kr.

Jo højere beløb, desto flere og strengere krav; sådan forholder det sig i hvert i de fleste tilfælde.

Det er i øvrigt mere end svært at få lov til at optage et lån eller handle på kredit, hvis man er blevet registreret som dårlig betaler. RKI og Debitor Registret er nogle af de registre, som man for alt i verden skal undgå at havne i. Er du så heldig at få udstedt et lån trods dårlig økonomi og stempling som dårlig betaler, skal du forvente, at renterne er skyhøje.