Mand med lommeregner

Fordele og ulemper ved banklån og online lån

De aktuelle lånemuligheder begrænser sig ganske rigtigt ikke kun til banklån og online lån, men det er en kendsgerning, at disse to låneformer er de mest udbredte. Derfor mener vi, at det er på sin plads med en objektiv sammenligning af disse.

I denne korte guide vil vi kigge på, hvilke fordele og ulemper der er ved henholdsvis banklån og online lån. Der vil ikke blive draget nogle endelige konklusioner, da vi mener, at det er bedre, at du selv danner dig et indtryk af lånemulighederne.

Rådgivning

Som forholdsvis uerfaren låntager vil det være helt naturligt, at du har brug for rådgivning og sparring. Det er nemlig en stor beslutning at låne penge, uanset om det ønskede lånebeløb lyder på 50.000 eller 500.000 kr.

Sætter du pris på kompetent rådgivning, så vil du som regel være bedst stillet med et banklån, idet du har mulighed for at få rådgivning i banken, før du foretager dig yderligere. Med rådgivning og sparring undgår du at gøre noget forhastet.

Enkelte online låneudbydere tilbyder rådgivning, men det foregår typisk pr. telefon eller e-mail. Du går altså glip af den fysiske kontakt, som er med til at skabe tryghed. Er du allerede overbevist om, at et lån i banken er det rigtige for dig, så lån penge ved at sende en ansøgning online.

Kreditvurdering

Det er ingen hemmelighed, at det som udgangspunkt er betydeligt nemmere at få bevilliget et online lån end et banklån. Det skyldes, at de digitale låneudbydere ikke stiller lige så mange og skrappe krav som bankerne. Der skal under alle omstændigheder foretages en kreditvurdering, da långiveren vil have en vis sikkerhed for, at du rent faktisk kan tilbagebetale lånet.

Ergo er det nemmest at blive kreditgodkendt, hvis man låner penge på nettet.

Låneomkostninger

Der er ingen regler uden undtagelser, når det kommer til lån og omkostninger, men de fleste danskere har efterhånden erfaret, at det er billigere at låne penge i banken end på nettet. Det hænger sammen med, at de internetbaserede udbydere løber en større risiko grundet de lempelige lånekrav.

Ser man udelukkende på de samlede låneomkostninger, så er det som regel mest attraktivt at låne penge i banken. Dog er det vigtigt, at man ikke kun tager højde for renten, men også de mange andre omkostninger bestående af stiftelsesgebyrer, administrationsgebyrer osv.

Sikkerhedsstillelse

Låner du penge i banken, så må du affinde dig med, at du skal stille sikkerhed i bil eller bolig. Dette slipper du for, hvis du låner på nettet, hvilket er meget attraktivt for dig, som hverken ejer bil eller bolig. Dog bør man ikke være rad for at stille sikkerhed i sine værdier, hvis man rent faktisk har styr på sin økonomi og ikke har i sinde at misligholde sin kommende låneaftale.