Finansielle udfordringer

Studiejob skaber overskud i budgettet

Budget og budgetforståelse kan lyde som byer i Rusland, når man er ung, men ifølge Studiejob-danmark.dk, så er der en kraftig efterspørgsel efter studiejob, så de unge er godt på vej til at træde ind i de voksnes rækker – også rent budgetmæssigt.

Selvom vi har et for de studerende et fordelagtigt uddannelsessystem, hvor man får løn (SU) imens man studerer, så har de unge brug for et supplement, for at få budgettet til at holde. Det hænger sammen med, at der både skal være råd til: Bøger, husleje inklusiv el – vand og varme, samt tøj, og hygge med de andre studerende.

Studiejob uden løn

Selvom hovedparten af alle studiejob er med løn, så findes der en række studiejob, hvor arbejdsgiverne ikke udbetaler lønkroner. Specielt indenfor advokatbranchen er det kutyme, at jurastuderende søger studierelevant arbejde, uanset om der er tale om et betalt studiejob eller ej.

I de tilfælde, hvor der ikke bliver udbetalt løn, kan det selvsagt være svært for de studerende at få dækket de daglige udgifter ind, hvorfor der uvilkårligt kommer huller i budgettet. I de tilfælde vælger de studerende som regel et: SU-lån; et ekstra fritidsjob; eller at deres forældre spæder til rent økonomisk.

Jurastuderende sidder derfor som en lus imellem to negle:

  1. Det er i høj kurs at få et studierelevant arbejde, så CV’et styrkes og øger chancerne for et godt arbejde efter endt studium.
  2. Omvendt så er der tale om en hard core kultur i advokatbranchen, og det er svært at ændre kulturen. Det er ligesom om, at man skal arbejde meget hårdt med en masse interessetimer for, at vise sit værd. Af samme grund kan være medvirkende til at partneraspiranter er mere på jobbet, end de er sammen med deres familie.

Ingen huller – i budgettet

Det er ikke kun hos tandlægen, at man ønsker at få at vide: Tillykke, ingen huller. Det gælder i særdeleshed også, når man som studerende når til månedens udgang og kan konstatere, at der heller ikke i denne måned var huller i budgettet.

Med et Excel-ark, og en vilje til at sætte tæring efter næring, så lykkes det for mange studerende at komme fornuftigt igennem studieårene.

Der, hvor det kan blive sværere end normalt, er når ønsket om at deltage i en af de store festivaller, eller en skitur kommer på banen. Det kan ødelægge selv de bedste budgetter.

For at skabe en buffer til de store events, så vælger mange studerende at søge et studiejob som ufaglært. Fribeløbet, de unge må tjene ved siden af SU´en, ligger på et attraktivt niveau. Så det er ikke der, at den store udfordring ligger.

Udfordringen ligger derimod, at passe sit studie på et tilfredsstillende niveau. Følger man som de studerende universiteternes anbefalinger, vil der kun være tale om et studiejob i maksimum 15 timer pr. uge.